6 +1 λόγοι για να ασχοληθείτε με την κεραμική τέχνη 

Η κεραμική τέχνη αναδυκνύεται όλο και περισότερο σαν μια χαλαρωτική και ψυχοθεραπευτική δραστηριότητα που την συγκρίνουν με τον διαλογισμό και έχει αρχίσει να προσελκύει παγκοσμίως το ενδιαφέρον. Οι new York Times αναφερόμενοι στην καινούρια τάση για την κεραμική τέχνη κάνουν λόγο για την “νέα yoga”. 

Ισοροπία, συγκέντρωση, ακρίβεια στις κινήσεις είναι μερικές από τις ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την πραγματοποιήση ενός κεραμικού όπως ακριβώς για ένα asana!

Η αίσθηση του να δουλεύεις τον πηλό, να του δίνεις σχήμα και φόρμα ή ακόμη να βυθίζεσαι στην γοητεία του υπνωτιστικού τροχού είναι μια μοναδική εμπειρία που όσοι την δοκιμάζουν την αναζητούν ξανά. Η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση που νιώθει κανείς όταν από ένα κομμάτι άμορφης μάζας δημιουργεί ένα χρηστικό ή διακοσμητικό αντικείμενο κρύβει όλη την μαγεία του πηλού.

Οφέλη από την ενασχόληση με την κεραμική τέχνη

Πολλά είναι τα οφέλη που απορρέουν από την ενασχόληση μας με την κεραμική τέχνη και μάλιστα ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας αν δηλαδή είναι κάποιος αρχάριος ή όχι.

1. Βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης

Η κεραμική τέχνη βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση καθώς γίνεται χρήση διαφόρων εργαλείων αλλά και χάρις την πλαστικότητα του ίδιου του πηλού που ενόσω δουλεύεται, δουλεύει και εκείνος το σώμα μας. Το ζύμωμα του πηλού η επεξεργασία του πάνω στον τροχό, ο συγχρονισμός κινήσεων των χεριών και των ματιών για το πλάσιμο των κεραμικών, κάνουν την κεραμική τέχνη κάτι παραπάνω από ένα απλό χόμπυ, ενόσω κατά την διάρκεια της ενασχόλησης σας όλο το σώμα συμμετέχει.

2. Βοηθάει στην αυτοέκφραση και καλλιεργεί την φαντασία μας

Η κεραμική βοηθάει στην αυτοέκφραση καθώς όλα τα συναισθήματα που νιώθει κανείς εκφράζονται μέσα από το έργο του. Ο πηλός αποτελεί μέσο συναισθηματικής έκφρασης και εκτόνωσης. Μας βοηθάει να εκφράσουμε την δημιουργική μας πλευρά καθώς δίνουμε με την φαντασία μας μορφή σε μια άμορφη μάζα. Χρώματα, φόρμες, χρηστικότητα παίρνουν εύκολα φόρμα και υλοποιούνε και τις πιο τρελές μας ιδέες. Αυτό είναι κάτι που θα μας δώσει μια διάθεση να βλέπουμε και την καθημερινότητα μας με άλλο μάτι με περισσότερη διάθεση για αλλαγή, πρωτότυπες ιδέες, μεθοδικότητα, καλύτερη οργάνωση στην ζωή μας…

3. Μείωση του άγχους

Μελέτες δείχνουν ότι βοηθάει στην μείωση του άγχους ή ακόμη και την αίσθηση του πόνου, καθώς η κεραμική απαιτεί την ενεργή συμμετοχή μας και μας απομακρύνει από την πιεσμένη καθημερινότητα έτσι ενόσω τα χέρια ασχολούνται ο νους χαλαρώνει.

4. Ενίσχυση της συγκέντρωσης

Βοηθάει επίσης στην ενίσχυση της συγκέντωσης καθώς για την πραγματοποίηση του κεραμικού θα χρειαστεί να ξεχάσετε όλα τα άλλα που σας απασχολούν. Τα χέρια και τα μάτια πρέπει να συνεργαστούν για την πραγματοποίηση του κεραμικού, με αυτό τον τρόπο το μυαλό μαθαίνει να εστιάζει σε ένα πράγμα κάθε φορά και έτσι να είστε πιο παραγωγικοί. 

5. Αναπτύσει το αίσθημα αυτοεκτίμησης

Η ικανοποίηση που αισθανόμαστε όταν δημιουργούμε ένα χρηστικό ή διακοσμητικό αντικείμενο αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας και κατά συνέπεια βελτιώνει την ψυχική μας κατάσταση. Αυτή η αυτοεκτίμηση αυξάνεται όταν τα έργα μας αρέσουν και επιβραβεύονται από το περιβάλλον μας καθώς δεχόμαστε την αποδοχή και την αναγνώριση τους.

6. Βελτίωση της ποιότητας ζωής μας

Η ενασχόληση με την κεραμική τέχνη βελτιώνει την ποιότητα ζωής καθώς για να ασχοληθεί κάποιος με τον πηλό γίνεται συχνά μέλος ενός γκρουπ μέσα από το οποίο κάνει καινούριες γνωριμίες και κατα συνέπεια επεκτείνει το κοινωνικό του δίκτυο.

Και αν δεν σας φτάνουν οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες της κεραμικής τέχνης υπάρχει άλλος ένας λόγος για να αρχίσετε από αύριο κιώλας την κεραμική. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με την κεραμική τέχνη μειώνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος άνοια και νοητική υστέρηση κατά τα γεράματα καθώς η διέγερση του εγκεφάλου με τη νοητική και σωματική δραστηριότητα ενισχύει αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να λειτουργήσουν καλύτερα και τα εμποδίζουν από το να ατροφήσουν.

Το εργαστήριο κεραμικής Κουμουλιά, έχοντας πολυετή πείρα στην εκπαίδευση της κεραμικής τέχνης, διοργανώνει σεμινάρια και μαθήματα που προσαρμόζονται ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν σε αυτή την τέχνη.

Από το 2005 που άνοιξε τις πόρτες του το εργαστήριο, έχει βοηθήσει πολλούς να ανακαλύψουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πηλού και έχει καταφέρει να αλλάξει την ζωή σε αρκετούς που κάναν την κεραμική το καινούριο τους πάθος. 

Μην διστάσετε και εσείς να επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τις δυνατότητες.